Prve skupne priprave

Ta vikend bodo v Veroni potekale prve skupne priprave slovenskih tekmovalcev in tekmovalk iz različnih slovenskih klubov. Izmed 27 kandidatov, ki so morali izpolniti vsaj en kriterij izmed štirih, ki jih je določil selektor, se jih je na vabilo odzvalo 15.

Kriteriji so bili naslednji – uvrstitev med prve tri v slovenskem pokalu, uvrstitev med prve tri v pokalu Alpe-Adria, uvrstitev med prve tri na državnem prvenstvu ali udeležba na letošnjem svetovnem prvenstvu.

Verona je slovenskim tekmovalcem najbližja destinacija, kjer proga ustreza vsem kriterijem mednarodne kolesarske zveze UCI in evropske kolesarske zveze UEC. Po dolžini velja za eno izmed daljših evropskih, po tehnični zahtevnosti pa se uvršča v zlato sredino. Dirke najvišjega nivoja (evropski pokal, italijanski pokal, evropsko prvenstvo) so na tem prizorišču stalnica in tako bo tudi naslednje leto, saj se sezona evropskega pokala začne prav tam.

V Verono gredo

BSX Racing Team:
Max Sliško, drugouvrščeni na državnem prvenstvu, tretji v pokalu Alpe-Adria v kategoriji do vključno 8 let in drugi v seštevku slovenskega pokala.
Žan Kogler, tretji v slovenskem pokalu in šesti v skupnem seštevku pokala Alpe-Adria BMX, udeleženec svetovnega prvenstva ter peti na državnem prvenstvu v kategoriji 9 in 10 let.
Gregor Palčnik, sedmouvrščeni v pokalu Alpe-Adria v kategoriji Cruiser 30+, osmouvrščeni v slovenskem pokalu v združeni kategoriji Cruiser, udeleženec na svetovnem prvenstvu in tretji na državnem prvenstvu.
Pia Palčnik*, deveta v pokalu Alpe-Adria, petouvrščena v slovenskem pokalu v kategoriji 9 in 10 let, četrta na državnem prvenstvu in udeleženka na svetovnem prvenstvu.
Gaj Palčnik, državni prvak v kategoriji 11 in 12 let, peti v seštevku pokala Alpe-Adria in prvi v slovenskem pokalu v kategoriji 11 in 12 let.
Staš Lukić, drugi na državnem prvenstvu, drugouvrščeni v slovenskem pokalu v kategoriji 15 in 16 let.
Peter Caf, starosta slovenskega BMXa, udeleženec na svetovnem prvenstvu, drugouvrščeni na državnem prvenstvu, sedmi v seštevku pokala Alpe-Adria v kategoriji 17+ in peti v slovenskem pokalu.

TBP Lenart:
Nik Golob, drugi v pokalu Alpe-Aria, drugi v slovenskem pokalu, tretji na državnem prvenstvu v kategoriji 13 in 14 let.
Gaj Gorza, državni prvak v kategoriji 15 in 16 let, zmagovalec pokala Alpe-Adria BMX v isti kategoriji, zmagovalec slovenskega pokala, udeleženec svetovnega prvenstva.

KK Črn trn
Jani Volk, prvi v seštevku pokala Alpe-Adria v kategoriji Cruiser do 29 let, prvi v slovenskem pokalu v združeni kategoriji Cruiser in državni prvak.
Rok Bajc, drugi pokalu Alpe-Adria v kategoriji Cruiser do 29 let, tretji v slovenskem pokalu v združeni kategoriji Cruiser in drugouvrščeni na državnem prvenstvu.

KD Rajd
Jošt Ložar, državni prvak v kategoriji 9 in 10 let, zmagovalec pokala Alpe-Adria BMX, zmagovalec slovenskega pokala.
Mak Breznik Falk, drugouvrščeni na državnem prvenstvu v kategoriji 9 in 10 let, drugouvrščeni v pokalu Alpe-Adria BMX, drugouvrščeni v slovenskem pokalu, udeleženec svetovnega prvenstva (v sezoni 2019 je tekmoval za mariborski klub).
Mila Lampič*, dvanajsto mesto v pokalu Alpe-Adria v kategoriji 9 in 10 let, devetouvrščena v slovenskem pokalu, udeleženka svetovnega prvenstva in 11. na državnem prvenstvu.
Val Trinle Lampič, tretji na državnem prvenstvu v kategoriji 11 in 12 let, tretji v pokalu Alpe-Adria BMX in tretjeuvrščeni v slovenskem pokalu.

*dekleta vozijo v moških kategorijah, le da tekmujejo v kategoriji nižje, kamor sicer spadajo po starosti.

Odpravo bo vodil šef mariborskega kluba BSX Racing Team, aktualni državni prvak v kategoriji 17+ in zmagovalec pokala Alpe-Adria BMX Tilen Frank

Kaj si selektor obeta od prvih reprezentančnih priprav?

“V bistvu nič posebnega, Osnovni cilj je, da se tekmovalci, predvsem tisti, ki še niso vozili na tej progi, z njo čim bolj spoznajo, saj bo ravno v Veroni prihodnje leto na sporedu prva dirka evropskega pokala. In kot drugo, želim videti, kako so pripravljeni tekmovalci iz drugih slovenskih klubov,” pravi Tilen.

Naslovna fotografija Matjaž Jazbar